Chamaecyparis l. Columnaris (Blauwe Californische Cipres)

Eigenschappen

De Chamaecyparis lawsoniana Columnaris (Blauwe Californische Cipres) is een blauw(grijs)groene conifeer. In de winter wordt hij wat donkerder blauw van kleur. Deze conifeer is geschikt voor plaatsen waar niet zoveel ruimte is, omdat hij smal groeit. Maar ook waar volop ruimte is, is een haag van de Chamaecyparis l. Columnaris zeer mooi.

De Chamaecyparis l. Columnaris heeft blauwgroene geschubde bladeren die recht omhoog groeien. De bladeren behouden in de winter hun kleur. De Chamaecyparis l. Columnaris kan temperaturen tot - 25ºC verdragen en is dus zeer vorstbestendig.

Lees onder de artikelen verder.

Standplaats en grondsoort

De Chamaecyparis l. Columnaris kan zowel op zonnige plekken als op halfschaduwplekken worden aangeplant. Plant deze haagplant echter niet vlak naast een muur, omdat hij goed moet kunnen ventileren. Een muur verhindert een goede luchtcirculatie. Het is zeer slecht voor een Chamaecyparis l. Columnaris als de wortels in aanraking komen met cement. Plant ze dus niet vlak naast een oprit die aan de zijkanten met cement is afgesmeerd.

De Chamaecyparis l. Columnaris houdt van voedzame en goed waterdoorlatende grond. Dit maakt hem niet geschikt om op klei- of leemgrond te planten. 

Snoeien en water geven

U kunt de blauwe Californische Cipres het beste snoeien op een bewolkte dag. Snoeit u deze heg op een zonnige dag, dan kunnen er bruine snijwonden ontstaan. Als u toch gedurende een zonnige periode snoeit, maak dan de planten na het snoeien goed nat om deze snijwonden te voorkomen. De Chamaecyparis l. Columnaris kan niet tot op het (oude) hout worden teruggesnoeid, omdat daar geen nieuwe scheuten ontstaan.

Het duurt ongeveer een jaar voordat de Chamaecyparis l. Columnaris goed vast geworteld is. Het is dan ook belangrijk om bij aanhoudende droogte gedurende het eerste jaar na aanplant, de haag voldoende water te geven. Na het eerste jaar alleen bij extreme droogheid. Geeft men te veel water na het eerste jaar, dan kan de Cipres zwakker worden en daardoor gevoeliger voor ziektes en schadelijke insecten.

Overig

De Chamaecyparis l. Columnaris kan in het begin van het voorjaar kleine rode kegeltjes krijgen.

Zoekt u een andere hoogte dan de op onze website aangeboden hoogtes, neem dan contact met ons op. Wellicht dat we de door u gewenste hoogte toch kunnen aanbieden.

De getoonde artikelprijzen zijn inclusief aanplanten. In ons levergebied worden geen voorrijkosten berekend als de bestelling een bedrag van € 300,- of hoger is. Woont u buiten dat gebied, vraagt u dan gerust een offerte op.

zo werkt haagaanplanten.nl

1.

Uw bestelde planten worden door ons vers van het land gehaald, 
de kluit wordt vakkundig verpakt en de planten worden klaargemaakt voor transport.

2.

Wij bezorgen de planten bij u op locatie èn planten de verse haagplanten op de gewenste plek. 
 

3.

Na de aanplant krijgt u van ons een uitgebreide verzorgingsinstructie. 
Vervolgens geniet u van uw nieuwe haag!

Levergebied

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.