Cupressocyparis Leylandii (Leylandcipres)

Eigenschappen:

De Cupressocyparis Leylandii (Leylandcipres) is een lichtgroene conifeer, die uitermate geschikt is voor het creëren van een mooie en hoge dichte haag. De Leylandcipres groeit snel, vooral de jonge exemplaren. Onder goede omstandigheden tot wel 60 cm per jaar. Door zijn snelle groei is hij dan ook minder geschikt voor een lage haag, tenzij u het niet erg vindt om wat vaker te snoeien.

Uitgebreidere informatie vindt u onder de onderstaande webshopartikelen.

De Leylandcipres heeft lichtgroene geschubde bladeren en deze behouden in de winter ook hun groene kleur. De schors heeft diepe groeven en is donkerrood/bruin van kleur. Deze conifeer vertakt goed en sterk en zal dan ook een dichte heg vormen die voldoende privacy en beschutting tegen de wind biedt. Deze haagplant kan temperaturen tot - 25ºC verdragen.

Standplaats en grondsoort

De Leylandcipres kan zowel op zonnige plekken als op halfschaduwplekken worden aangeplant. Plant de Leylandcipres niet vlak naast een muur, omdat hij goed moet kunnen ventileren. Een muur verhindert een goede luchtcirculatie. Het is zeer slecht voor een Leylandcipres als de wortels in aanraking komen met cement. Plant hem dus niet vlak naast een oprit die aan de zijkanten met cement is afgesmeerd.

De Leylandcipres kan op elke grondsoort aangeplant worden.

Snoeien en water geven

Aangezien de Leylandcipres een snel groeiende haagplant is, wordt het aanbevolen de haag twee maal per jaar te snoeien (een keer in juni en in september nogmaals). Snoeit u één keer per jaar, dan kan het zijn dat u de volgende snoeibeurt teveel terug moet snoeien, hetgeen tot lelijke kale plekken in de haag kan leiden. Als de Leylandcipres wordt terugesnoeid tot op het oude hout, komt het vaak voor dat een schimmel zich in de plant nestelt. Als de Leylandcipres met deze schimmel besmet raakt, kan hij bruin worden en kunnen er kale plekken ontstaan. Op deze kale plekken zullen geen nieuwe scheuten meer groeien.

U kunt de Leylandcipres het beste snoeien op een bewolkte dag. Snoeit u de planten op een zonnige dag dan kunnen er bruine snijwonden ontstaan. Als u toch gedurende een zonnige periode snoeit, maak dan de haag na het snoeien goed nat om deze snijwonden te voorkomen.

Het duurt ongeveer een jaar voordat de Leylandcipres goed vast geworteld is. Het is dan ook belangrijk om bij aanhoudende droogte gedurende het eerste jaar na aanplant, de haag voldoende water te geven. Na het eerste jaar alleen bij extreme droogheid. Geeft men te veel water na het eerste jaar, dan kan de Leylandcipres zwakker worden en daardoor gevoeliger voor ziektes en schadelijke insecten.

Overig

De Leylandcipres heeft meestal maar één dikke wortel (penwortel) en meerdere dunnen zijwortels. Het is dan ook belangrijk dat deze hoge windvangers goed en stevig aangeplant worden. De onderste laag van de plantsleuf dient goed los gemaakt te worden, zodat de penwortel ruimte heeft om de diepte in te groeien.

Zoekt u een andere hoogte dan de op onze website aangeboden hoogtes, neem dan contact met ons op. Wellicht dat we de door u gewenste maat toch kunnen aanbieden.

De prijzen zijn inclusief het aanplanten van de haag. Bij een bestelling van € 300,- of hoger worden voor leveringen binnen ons levergebied geen voorrijkosten in rekening gebracht.

zo werkt haagaanplanten.nl

1.

Uw bestelde planten worden door ons vers van het land gehaald, 
de kluit wordt vakkundig verpakt en de planten worden klaargemaakt voor transport.

2.

Wij bezorgen de planten bij u op locatie èn planten de verse haagplanten op de gewenste plek. 
 

3.

Na de aanplant krijgt u van ons een uitgebreide verzorgingsinstructie. 
Vervolgens geniet u van uw nieuwe haag!

Levergebied

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.