Rode - Bruine beukenhaag

Fagus sylvatica Atropunicea

De rode beuk (Fagus sylvatica Atropunicea) is net als de groen variant een zeer geliefde haagsoort. De rode beukenhaag vertakt goed en groeit zeer dicht, zodat hij voldoende bescherming biedt tegen inkijk. De bladeren van de beuk zijn ovaal en ongeveer 5 tot 10 cm lang. Aan de randen zijn ze licht gegroefd. Als de bladeren net zijn uitgelopen, hebben ze een roodpaarse kleur en zijn licht behaard. In de zomer wordt deze roodpaarse kleur intenser en dieper. In het najaar verkleuren de bladeren naar groen en bruin om vervolgens in de winter een mooie koperkleur te krijgen. Vanaf het najaar zullen de bladeren verdorren, maar blijven wel aan de haag hangen tot aan het voorjaar wanneer de nieuwe blaadjes beginnen uit te lopen. Dat gebeurt meestal eind april / begin mei.

Meer informatie vindt u onder het artikel. De prijzen zijn inclusief aanplanten, bemeste potgrond en btw.

Rode beukenhaag: groeisnelheid en hoogte

De haag is makkelijk in onderhoud en wordt daarom ook veel gebruikt in gemeenteplantsoenen. Het is een inheemse plantensoort, hetgeen betekent dat de plant gewend is aan onze klimaatomstandigheden. De beuk is vorstbestendig en groeit tamelijk snel, tussen de 20 en 30 cm per jaar en kan als haag wel 4 meter hoog worden.

Standplaats en grondsoort rode beukenhaag

De rode beukenhaag kan zowel op zonnige als op plaatsen waar halfschaduw is, worden geplant. Deze haagplant kan niet in kleibodem worden geplant. In kleigrond kan het water niet goed doorlopen, hetgeen ervoor kan zorgen dat de beuk te lang nat staat en daar houdt hij niet van. De beste grondsoorten zijn veengrond, humusrijke grond en zandgrond. De grond moet, ook wat dieper, voldoende los zijn om de rode beukenhaag de kans te geven om zijn wortelstelsel uit te breiden.

Rode beukenhaag: Snoeien en water geven

De rode beukenhaag verdraagt het snoeien zeer goed en kan, mocht dat nodig zijn ook wat verder worden teruggesnoeid. Maar snoei ook weer niet te ver in het oude hout, omdat dat het herstel kan bemoeilijken. De maand juni is bij uitstek geschikt voor een snoeibeurt. Voor een strakke haagvorm in het najaar kan ook nog een keer in de maand september worden gesnoeid.

Geef de rode beukenhaag vooral gedurende warme perioden en wanneer hij nog niet vastgeworteld is (het eerste jaar na aanplant), voldoende water. Ook na het wat verder terugsnoeien, kan de rode beukenhaag wat extra water gebruiken. Zoals hierboven is vermeld, is het wel van belang dat het water ook weer goed kan wegzakken in de bodem. Als de rode beukenhaag te lang te nat staan, dan kunnen de wortels gaan rotten en kan de beuk sterven. 

Voorts is het van belang om tijdens en direct na de aanplant van de haag, niet te veel water te geven. De rode beukenhaag leeft in symbiose met een schimmel (Mycorrhiza). Deze schimmel zorgt ervoor dat de beukenhaag groeit en gezond blijft. Als de haag na het aanplanten teveel water krijgt dan kan deze schimmel worden weggespoeld. Je krijgt van ons na het aanplanten een verzorgingsinstructie waarin ook staat vermeld hoe en wanneer je het beste water kunt geven.

Overig

De afgevallen bladeren van de beukenhaag kunt u in de bodem verwerken. Het vormt een goede humus / bemesting voor de haag.

Zoek je een andere hoogte dan de op onze website aangeboden hoogte, neem dan contact met ons op. Wellicht dat we de gewenste hoogte toch kunnen aanbieden. 

zo werkt haagaanplanten.nl

1.

De bestelde planten worden door ons vers van het land gehaald, 
de kluit wordt vakkundig verpakt en de planten worden klaargemaakt voor transport.

2.

Wij bezorgen de planten bij jou op locatie en planten de verse haagplanten op de gewenste plek. 
 

3.

Nadat de haag is geplant, krijg je van ons garantie en een uitgebreide verzorgingsinstructie. 
Vervolgens geniet je van de nieuwe haag!

Levergebied

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.