Ligustrum vulgare Atrovirens / Wintergroene Liguster 

Eigenschappen

De Ligustrum vulgare 'Atrovirens' (wintergroene of wel zwartgroene liguster) is een zeer populaire haagplant vanwege zijn dichte rechtopgaande groei en het onderhoudsgemak. Het is bovendien een sterke haagplant en groeit snel zodat er binnen afzienbare tijd een mooie heg ontstaat.

Deze ligustersoort heeft smalle lange bladeren met een ietwat zwarte glans. De wintergroene liguster groeit 40 tot 80 cm per jaar en kan ongesnoeid tot 4 meter hoog en 3 tot 4 meter breed worden. Deze maken in het voorjaar plaats voor nieuwe frisse groene blaadjes. Alleen bij zeer strenge vorst kan het voorkomen dat de blaadjes eerder worden afgeworpen. De ligusterhaag doet dat om zich te beschermen. Als dit gebeurt, zullen in het voorjaar nieuwe blaadjes uitkomen. Vanwege de kleine kans dat de liguster zijn blaadjes verliest in de winter, wordt deze haagplant doorgaans aangeduid als semi wintergroen.De wintergroene liguster (Ligustrum vulgare Atrovirens) is winterharder dan de Ligustrum vulgare (gewone Liguster) en laat zijn blaadjes minder snel vallen.

Meer informatie over de Ligustrum vulgare Atrovirens leest u onder de onderstaande webshopartikelen.

Als de ligusterhaag niet wordt gesnoeid, kan er in juni tot augustus witte trosvormige bloesem gevormd worden. Daarna komen er zwarte besjes. Deze besjes zijn giftig en daarom niet eetbaar.

Standplaats en grondsoort

De wintergroene liguster kan zowel op zonnige plekken als op plaatsen waar halfschaduw is, worden aangeplant. Wat betreft de grondsoort is hij niet veeleisend. Iedere normale tuingrond is geschikt. Aangezien deze haagplant een snelle groeier is, heeft hij wel behoefte aan een voedzame bodem.

Snoeien en water geven

De liguster kan het best 2 tot 3 keer per jaar gesnoeid worden. De beste tijd is tussen mei en september. Vogels maken graag hun nestje in een ligusterhaag. Let bij het snoeien dan ook goed op. De ligusterheg kan bovenin beter wat smaller zijn dan onderaan (trapezevorm). Het zonlicht kan dan makkelijker de onderste takken bereiken. Om bruine snijwondjes in het blad te voorkomen, kan het beste op een bewolkte dag worden gesnoeid.

Overig

De liguster-planten worden vlak voor het transport gerooid, zodat ze vers in uw tuin worden aangeplant. De getoonde prijzen zijn inclusief btw en aanplanten. Als voor meer dan € 300,- wordt besteld en de haag wordt in ons levergebied geplant, dan worden er geen voorrijkosten in rekening gebracht.

zo werkt haagaanplanten.nl

1.

Uw bestelde planten worden door ons vers van het land gehaald, 
de kluit wordt vakkundig verpakt en de planten worden klaargemaakt voor transport.

2.

Wij bezorgen de planten bij u op locatie èn planten de verse haagplanten op de gewenste plek. 
 

3.

Na de aanplant krijgt u van ons een uitgebreide verzorgingsinstructie. 
Vervolgens geniet u van uw nieuwe haag!

Levergebied

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.