Groene beukenhaag

Fagus sylvatica

De groene beuk (Fagus sylvatica) is een zeer geliefde haagsoort. De haag is makkelijk in onderhoud en wordt daarom ook veel gebruikt in gemeenteplantsoenen. Het is een inheemse plantensoort, hetgeen betekent dat de plant gewend is aan onze klimaatomstandigheden. De beuk is vorstbestendig en groeit vrij snel, tussen de 20 en 30 cm per jaar en kan als haag wel 4 meter hoog worden.

Meer informatie vindt u onder de webshopartikelen. Onze prijzen zijn inclusief het aanplanten, bemeste potgrond en btw. Op een door ons aangeplante haag wordt garantie gegeven. Dit geldt alleen voor de planten in pot of met kluit. Klik hier voor de overige voorwaarden.

Kenmerken Beukenhaag / Fagus sylvatica

De beukenhaag vertakt goed en groeit zeer dicht, zodat hij voldoende bescherming biedt tegen inkijk. De bladeren van de beuk zijn ovaal en ongeveer 5 tot 10 cm lang. Aan de randen zijn ze licht gegroefd. Als de bladeren net zijn uitgelopen, hebben ze een lichtgroene kleur en zijn licht behaard. Als ze zijn uitgerijpt, zijn ze donkergroen en leerachtig. In het najaar, zo tegen de winter, verkleuren de bladeren oranjebruin en verdrogen. De bladeren blijven evenwel hangen tot aan het voorjaar wanneer de nieuwe blaadjes beginnen uit te lopen. Dat gebeurt meestal eind april / begin mei.

Standplaats en grondsoort van de Beukenhaag / Fagus sylvatica

De beukenhaag kan zowel op zonnige als op plaatsen waar halfschaduw is, worden geplant. Deze haagplant kan niet in kleibodem worden geplant. In kleigrond kan het water niet goed doorlopen, hetgeen ervoor kan zorgen dat de beuk te lang nat staat en daar houdt hij niet van. De beste grondsoorten zijn veengrond, humusrijke grond en zandgrond. De grond moet, ook wat dieper, voldoende los zijn om de beukenhaag de kans te geven om zijn wortelstelsel uit te breiden.

Snoeien en water geven van de Beukenhaag / Fagus sylvatica

De beukenhaag verdraagt snoei zeer goed en kan, mocht dat nodig zijn ook wat verder worden teruggesnoeid. Maar snoei ook weer niet te ver in het oude hout, omdat dat het herstel kan bemoeilijken. De maand juni is bij uitstek geschikt voor een snoeibeurt. Voor een strakke haagvorm in het najaar kan ook nog een keer in de maand september worden gesnoeid.

Geef de beukenhaag vooral gedurende warme perioden en wanneer hij nog niet vastgeworteld is (het eerste jaar na aanplant), voldoende water. Ook na het wat verder terugsnoeien, kan de beukenhaag wat extra water gebruiken. Zoals hierboven is vermeld, is het wel van belang dat het water ook weer goed kan wegzakken in de bodem. Als de beukenhaag te lang te nat staan, dan kunnen de wortels gaan rotten en kan de beuk sterven. 

Voorts is het van belang om tijdens en direct na de aanplant van de haag, niet te veel water te geven. De beukenhaag leeft in symbiose met een schimmel (Mycorrhiza). Deze schimmel zorgt ervoor dat de beukenhaag groeit en gezond blijft. Als de haag na het aanplanten teveel water krijgt dan kan deze schimmel worden weggespoeld.

Overige weetjes Beukenhaag / Fagus sylvatica

De beukenhaag wordt wel eens verward met de haagbeuk (Carpinus betulus). 

De afgevallen bladeren van de beukenhaag kan je in de bodem verwerken. Het vormt een goede humus / bemesting voor de haag.

Zoek je een andere hoogte dan de op onze website aangeboden hoogte, neem dan contact met ons op. Wellicht dat we de gewenste hoogte toch kunnen aanbieden. 

zo werkt haagaanplanten.nl

1.

De bestelde planten worden door ons vers van het land gehaald, 
de kluit wordt vakkundig verpakt en de planten worden klaargemaakt voor transport.

2.

Wij bezorgen de planten bij jou op locatie en planten de verse haagplanten op de gewenste plek. 
 

3.

Nadat de haag is geplant, krijg je van ons garantie en een uitgebreide verzorgingsinstructie. 
Vervolgens geniet je van de nieuwe haag!

Levergebied

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.