Haagbeuk (Carpinus betulus)

Eigenschappen

Carpinus betulus (Haagbeuk) is een inheemse plant die goed vertakt en daardoor dicht groeit. Deze haagsoort groeit 30 tot 35 cm per jaar en is geschikt voor een heg tot 300 meter hoog.

De bladeren van de haagbeuk zijn lichtgroen, eivormig en duidelijk generfd. De bladranden zijn dubbelgezaagd. In het najaar worden de bladeren geel en vervolgens bruin. De bladeren drogen uit en zullen na enige tijd afvallen. Doordat de bladeren afvallen zal de haagbeuk eerder nieuw blad krijgen in het voorjaar (tot wel een maand eerder) dan de beukenhaag (Fagus sylvatica) 

Meer informatie vindt u onder het onderstaande webshopartikel.

Standplaats en grondsoort

De haagbeuk voelt zich in alle normale tuinbodems goed. Ook, in tegenstelling tot de beukenhaag (Fagus sylvatica), in een leemachtige grond. Ook wat betreft de standplaats is de de haagbeuk niet veeleisend en kan hij op zonnige tot halfschaduwrijke plekken worden aangeplant.

Snoeien en water geven

Het snoeien verdraagt de haagbeuk zeer goed en de planten kunnen makkelijk in een haagvorm worden gesnoeid. Een snoeibeurt na juli wordt niet aangeraden, omdat eventuele nieuw uitgelopen scheuten niet genoeg tijd hebben om uit te harden voordat de winter begint.

Overig

De haagbeuk met kale wortel is pas eind oktober leverbaar, omdat in het najaar de bladeren zijn afgestorven en de sapstromen van de plant op een lager pitje zijn komen te staan. De planten kunnen dan makkelijker verplant worden, zonder dat de kale wortels uitdrogen.

De haagbeuk wordt vaak verward met de beukenhaag (Fagus sylvatica). Deze soorten haagplanten verschillen van elkaar in uiterlijk. Zo zijn de bladeren van de haagbeuk duidelijk generfd en heeft gekartelde bladranden. De bladeren van de beukenhaag zijn minder duidelijk generfd en de bladranden zijn eerder gegolfd. Daarnaast is de haagbeuk een sterkere plant en krijgt hij in het voorjaar eerder zijn nieuwe bladeren, dan de beukenhaag

Zoekt u een andere hoogte dan de op onze website aangeboden hoogte, neem dan contact met ons op. Wellicht dat we de door u gewenste hoogte toch kunnen aanbieden. 

zo werkt haagaanplanten.nl

1.

Uw bestelde planten worden door ons vers van het land gehaald, 
de kluit wordt vakkundig verpakt en de planten worden klaargemaakt voor transport.

2.

Wij bezorgen de planten bij u op locatie èn planten de verse haagplanten op de gewenste plek. 
 

3.

Na de aanplant krijgt u van ons een uitgebreide verzorgingsinstructie. 
Vervolgens geniet u van uw nieuwe haag!

Levergebied

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.