Taxus baccata (Venijnboom)

Eigenschappen

De Taxus baccata (ook wel Venijnboom genoemd) is een zeer sterke, robuuste, vorstbestendige conifeer en daardoor zeer geschikt als haagplant. Omdat de Taxus baccata het hele jaar door gesnoeid kan worden, kan hij ook gebruikt worden voor een haag die laag moet blijven. Deze conifeer heeft zachte donkergroene naalden en kan in de herfst rode vruchten (bessen) krijgen. In deze besjes zit een zaadje waaruit een nieuwe boom kan ontstaan. De Taxus baccata behoudt zijn groene kleur in de winter en is tot -25 ºC vorstbestendig. De Taxus baccata groeit langzaam en is daarom als haag goed te onderhouden. Als alle omstandigheden goed zijn kan een solitair geplante Taxus baccata tot 12 meter hoog worden.

Lees onder de artikelen verder.

 

 

U kunt de Taxus baccata het beste in de periode vanaf september tot en met april aanplanten. Het najaar heeft een lichte voorkeur, omdat de Taxus baccata dan nog genoeg tijd heeft om goed vast in de grond te groeien voordat de zomer begint.

De Taxus baccata kan bij inname (nuttigen) giftig zijn voor zowel dier als mens. Gebruik de Taxus baccata dan ook niet als omheining van dierenweiden. 

Standplaats en grondsoort

De Taxus baccata is geschikt om te worden aangeplant op zowel zonnige plekken als op halfschaduwplekken. Je kan hem ook op schaduwrijke plaatsen zetten, maar dan zal hij niet veel groeien en dus nagenoeg blijven zoals hij was bij het aanplanten. Plant de Taxus baccata niet vlak naast een muur, omdat hij goed moet kunnen ventileren. Een muur verhindert een goede luchtcirculatie. Voor een Taxus baccata is het funest als de wortels in aanraking komen met cement. Plant ze dus niet vlak naast een oprit die aan de zijkanten is afgesmeerd met cement.

De Taxus baccata kan op zandgrond worden aangeplant. Klei- en of leemgrond is minder geschikt. Hij houdt niet van een te natte grond. Een te natte grond kan ervoor zorgen dat de wortels gaan rotten en dat de Taxus baccata afsterft. Onder aan een helling waar veel regenwater naar afloopt, is dus geen goede plek. De grond moet goed gedraineerd zijn.

Snoeien en water geven

In mei/juni kunt u het beste licht snoeien en in de herfst/winter kunt u wat meer terugsnoeien. U kunt de Taxus baccata het beste snoeien op een bewolkte dag. Snoeit u de Taxus baccata op een zonnige dag dan kunnen er bruine snijwonden ontstaan. Als u gedurende een zonnige periode snoeit, maak dan de Taxus baccata na het snoeien goed nat om deze snijwonden te voorkomen. U kunt de Taxus baccata tot op het hout terugsnoeien. Er zullen dan weer nieuwe scheuten ontstaan. Snoei echter niet te vaak en alleen als het noodzakelijk is terug op het hout. 

Het duurt ongeveer een jaar voordat de Taxus baccata goed vast geworteld is. Het is dan ook belangrijk om gedurende het eerste jaar na aanplant bij aanhoudende droogte, de haag goed water te geven. Na het eerste jaar alleen bij extreme droogheid. Geeft men te veel water na het eerste jaar, dan kan de Taxus baccata zwakker worden en daardoor meer gevoelig voor ziektes en schadelijke insecten.

Overig

De door ons aangeboden Taxus baccata wordt met kluit geleverd, maar er is ook een kale wortelvariant. Deze wordt veel gebruikt voor kleinere omheiningen. Men kan ze bijvoorbeeld ook in een vierkant aanplanten in de voortuin.

De Taxus baccataplanten zijn een of meerdere malen verplant, hetgeen het aanslaan na aanplanting verbetert. 

Zoekt u een andere hoogte dan de op onze website aangeboden hoogtes, neem dan contact met ons op. Wellicht dat we de door u gewenste hoogte toch kunnen aanbieden.

zo werkt haagaanplanten.nl

1.

Uw bestelde planten worden door ons vers van het land gehaald, 
de kluit wordt vakkundig verpakt en de planten worden klaargemaakt voor transport.

2.

Wij bezorgen de planten bij u op locatie èn planten de verse haagplanten op de gewenste plek. 
 

3.

Na de aanplant krijgt u van ons een uitgebreide verzorgingsinstructie. 
Vervolgens geniet u van uw nieuwe haag!

Levergebied

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.